Hieronder treft u een selectie van de onderzoeksrapporten van De Lokale Rekenkamer aan, voor zover deze als openbare documenten beschikbaar zijn.
Veel kwetsbare ouderen in Lansingerland krijgen mogelijk niet de ondersteuning die zij nodig hebben om langer thuis te wonen. De gemeente heeft onvoldoende zicht op hun specifieke behoeften en stuurt te weinig op voldoende passende woningen, vooral in de sociale huursector. Dit blijkt uit het rapport "Kwetsbaar en uit beeld" van de Rekenkamer Lansingerland. Hoewel het ondersteuningsaanbod voor veel ouderen goed geregeld is, blijven groepen zonder netwerk of mantelzorger extra kwetsbaar. De rekenkamer roept de gemeente op tot meer actie.
De gemeente Krimpen aan den IJssel is gestart met het grootschalige project De Grote Kruising zonder een volledig uitgewerkt plan en zonder dat de financiering rond was. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals onnodige werkzaamheden en oplopende kosten. Daarnaast schiet het project- en risicomanagement tekort, waardoor de gemeente onvoldoende grip heeft op de uitvoering. De Rekenkamer Krimpen aan den IJssel roept op tot betere governance en zorgvuldigere besluitvorming.
De gemeente Rotterdam heeft onverantwoorde financiële risico’s genomen met het Warmtebedrijf en de gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd. Door de focus op rendementen is het oorspronkelijke maatschappelijke doel – de verduurzaming van Rotterdam – naar de achtergrond verdwenen. De Rekenkamer Rotterdam roept op tot betere risicobeheersing en een hernieuwde focus op de uitbreiding van het warmtenet in de stad.
De gemeente Rotterdam begroot al jarenlang structureel te laag voor externe inhuur, waardoor er forse overschrijdingen ontstaan. Dit komt door een gebrek aan realistisch inzicht in de verwachte kosten en gebrekkige informatievoorziening aan de raad. Tegelijkertijd liggen de inhuurkosten in Rotterdam lager dan in andere grote gemeenten en blijft de inhuur binnen de afgesproken norm. De Rekenkamer Rotterdam pleit voor een beter beleidskader en een realistischere begroting.
De zorg en hulpverlening aan mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) schiet tekort, waardoor zowel hun eigen veiligheid als die van hun omgeving in gevaar kan komen. De versnippering van zorg en beperkte informatie-uitwisseling tussen hulpverleners maken het moeilijk om passende ondersteuning te bieden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid roept op tot betere samenwerking en structurele verbeteringen in financiering en zorgaanpak.
Het Waterschap Rivierenland zet effectieve maatregelen in voor duurzame energieopwekking, maar blijft achter op de ambitie om in 2030 volledig energieneutraal te zijn. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat aanvullende zon- en windprojecten noodzakelijk zijn en dat er meer focus moet komen op energiebesparing. De Rekenkamer adviseert het waterschap tijdig besluiten te nemen en de beleidskaders te verduidelijken.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.